TORTILLA DE PATATAS(de cartofi)
ony :: Reteta zilei
Pagina 1 din 1
TORTILLA DE PATATAS(de cartofi)
TORTILLA DE PATATAS(de cartofi)
Am facut-o din:4 cartofi mari,1 ceapa mare,5 oua,sare, piper, ulei (daca e
posibil e recomandat sa fie de masline pentru ca ii da un gust si mai bun)
(Celelalte ingrediente din sint pentru cea de-a doua tortilla, voi vorbi
despre ele mai tirziu)
Se curata cartofii si ceapa si se taie in felii. Cartofii in felii intre 0,5 - 1cm
iar ceapa in felii foarte subtiri.
Intr-o tigaie cu mult ulei incins am pus cartofii si i-am lasat cam 2-3
minute la foc mediu. Nu trebuie sa se prajeasca, ci doar trebuie trecuti
prin ulei. Dupa ce i-am calit, i-am lasat putin la scurs (nu e obligatoriu
insa eu prefer asa). In timpul asta am pus la calit ceapa pina s-a inmuiat.
In retetele din cartile pe care le am spune ca ideal este sa folosesti o
tigaie adinca sau un tuci si sa prajesti in acelasi timp si cartofii si ceapa,
alternind un rind de cartofi cu un rind de ceapa. Cum nu dispun de astfel
de ustensile.... le-am calit separat poza1,2,3,4; Ouale se bat bine sa
incorporeze cit mai mult aer, dupa care se pipereaza si se sareaza dupa
gust.
Sint retete care recomanda baterea separata a albusurilor. Pericolul in
acest caz este o compozitie prea spumoasa care modifica textura
preparatului. Acelasi lucru se intimpla si daca batem ouale cu mixerul. Asa
ca cel mai bine (zic gurile rele) sa batem bine ouale cu furculita, ca pentru
orice omleta.
Odata batute ouale li se incorporeaza cartofii si ceapa (racorite putin) si se
agita castronul pentru ca sa se amestece bine cu oul.
Se pune la prajit intr-o tigaie cu aproximativ 2 linguri de ulei (de preferat
tigaile antiaderente). Se tine la foc mediu pina incepe sa se coaguleze oul
de pe margini care se departeaza usor de pe marginea tigaii rotunjind
tortilla (pe marginile sale). Tot in acest moment se agita usor tigaia pentru
a evita lipirea tortillei de fundul tigaii. Apoi se da focul la minim si se lasa
pina se coaguleaza tot oul in zona inferioara. Eu intotdeauna dau focul mic
si acopar cu un capac. Aburii formati in acest fel ajuta si ei la ne-lipire.
Dupa citeva minute (cam 5) cind deja se observa ca oul incepe sa se
coaguleze si pe partea superioara trebuie intoarsa tortiila; Tigaia acoperita
cu capacul (sau cu o farfurie) se rastoarna astfel incit sa cada tortilla pe
capac. Apoi se re-pune tortilla in tigaie (cu partea necoapta in jos). Am
uitat sa fac poze cu intorsul tortillei cind am facut-o pe cea cu cartofi insa
aveti niste poze la tortilla urmatoare (cu spanac).
Odata intoarsa se mai lasa (tot la foc mic) intre 3 si 5 minute si.... voila!
Stiu ca aceasta tortillie nu mi-a iesit extraordinar de aspectuoasa.... mai
da omu' si rateuri... Problema principala este calitatea tigailor de care
dispun si care, la cea mai mica neatentie.... se arde tortilla. Promit insa ca
o sa-mi cumpar o tigaie noua si am sa va pun si poza cu un produs finit
mai fatzos! Poza5,6,7
o tortilla "fatoasa" are cam intre 3 si 6 cms. Adica: cele care la cumperi
gata preparate (la vid) nu depasesc 3cms niciodata. In baruri si
restaurante insa am vazut in general cam de 5-6 cms de grosime. Tortilla
e in general mai "indesata" adica stau cartof linga cartof deci cred ca se
poate sa se mai adauge cartofi la cantitate initiala zice cineva.
In reteta originala se fac in tigaie. Pe mine insa ma mai apuca din cind in
cind si le fac la cuptor. Prepar tot maglavaisul si il pun intr-o forma
rotunda unsa cu unt/margarina. Dau forma la cuptor pina se rumeneste
deasupra, aşa iese mult mai mişto părerea mea, mai pufoasă şi mai înaltă
şi mai uniformă;
Am facut-o din:4 cartofi mari,1 ceapa mare,5 oua,sare, piper, ulei (daca e
posibil e recomandat sa fie de masline pentru ca ii da un gust si mai bun)
(Celelalte ingrediente din sint pentru cea de-a doua tortilla, voi vorbi
despre ele mai tirziu)
Se curata cartofii si ceapa si se taie in felii. Cartofii in felii intre 0,5 - 1cm
iar ceapa in felii foarte subtiri.
Intr-o tigaie cu mult ulei incins am pus cartofii si i-am lasat cam 2-3
minute la foc mediu. Nu trebuie sa se prajeasca, ci doar trebuie trecuti
prin ulei. Dupa ce i-am calit, i-am lasat putin la scurs (nu e obligatoriu
insa eu prefer asa). In timpul asta am pus la calit ceapa pina s-a inmuiat.
In retetele din cartile pe care le am spune ca ideal este sa folosesti o
tigaie adinca sau un tuci si sa prajesti in acelasi timp si cartofii si ceapa,
alternind un rind de cartofi cu un rind de ceapa. Cum nu dispun de astfel
de ustensile.... le-am calit separat poza1,2,3,4; Ouale se bat bine sa
incorporeze cit mai mult aer, dupa care se pipereaza si se sareaza dupa
gust.
Sint retete care recomanda baterea separata a albusurilor. Pericolul in
acest caz este o compozitie prea spumoasa care modifica textura
preparatului. Acelasi lucru se intimpla si daca batem ouale cu mixerul. Asa
ca cel mai bine (zic gurile rele) sa batem bine ouale cu furculita, ca pentru
orice omleta.
Odata batute ouale li se incorporeaza cartofii si ceapa (racorite putin) si se
agita castronul pentru ca sa se amestece bine cu oul.
Se pune la prajit intr-o tigaie cu aproximativ 2 linguri de ulei (de preferat
tigaile antiaderente). Se tine la foc mediu pina incepe sa se coaguleze oul
de pe margini care se departeaza usor de pe marginea tigaii rotunjind
tortilla (pe marginile sale). Tot in acest moment se agita usor tigaia pentru
a evita lipirea tortillei de fundul tigaii. Apoi se da focul la minim si se lasa
pina se coaguleaza tot oul in zona inferioara. Eu intotdeauna dau focul mic
si acopar cu un capac. Aburii formati in acest fel ajuta si ei la ne-lipire.
Dupa citeva minute (cam 5) cind deja se observa ca oul incepe sa se
coaguleze si pe partea superioara trebuie intoarsa tortiila; Tigaia acoperita
cu capacul (sau cu o farfurie) se rastoarna astfel incit sa cada tortilla pe
capac. Apoi se re-pune tortilla in tigaie (cu partea necoapta in jos). Am
uitat sa fac poze cu intorsul tortillei cind am facut-o pe cea cu cartofi insa
aveti niste poze la tortilla urmatoare (cu spanac).
Odata intoarsa se mai lasa (tot la foc mic) intre 3 si 5 minute si.... voila!
Stiu ca aceasta tortillie nu mi-a iesit extraordinar de aspectuoasa.... mai
da omu' si rateuri... Problema principala este calitatea tigailor de care
dispun si care, la cea mai mica neatentie.... se arde tortilla. Promit insa ca
o sa-mi cumpar o tigaie noua si am sa va pun si poza cu un produs finit
mai fatzos! Poza5,6,7
o tortilla "fatoasa" are cam intre 3 si 6 cms. Adica: cele care la cumperi
gata preparate (la vid) nu depasesc 3cms niciodata. In baruri si
restaurante insa am vazut in general cam de 5-6 cms de grosime. Tortilla
e in general mai "indesata" adica stau cartof linga cartof deci cred ca se
poate sa se mai adauge cartofi la cantitate initiala zice cineva.
In reteta originala se fac in tigaie. Pe mine insa ma mai apuca din cind in
cind si le fac la cuptor. Prepar tot maglavaisul si il pun intr-o forma
rotunda unsa cu unt/margarina. Dau forma la cuptor pina se rumeneste
deasupra, aşa iese mult mai mişto părerea mea, mai pufoasă şi mai înaltă
şi mai uniformă;
ony :: Reteta zilei
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Dum Aug 14, 2016 7:49 am Scris de ony
» biletul zilei 07.08.2016
Dum Aug 07, 2016 10:16 am Scris de ony
» Pui cu masline
Dum Aug 07, 2016 9:42 am Scris de ony
» Lasagne delicioase cu ciuperci
Dum Iul 31, 2016 8:42 am Scris de ony
» biletul zilei 31.07.2016
Dum Iul 31, 2016 7:13 am Scris de ony
» Clatite marocane
Sam Iul 30, 2016 1:44 pm Scris de ony
» Prima supa (dupa 4 luni)
Vin Iul 29, 2016 6:57 pm Scris de ony
» Ciorba de rosii cu orez (dupa 8-9 luni)
Lun Iul 25, 2016 9:27 pm Scris de ony
» si acum o variatiunea a TORTILLA DE PATATAS
Dum Iul 24, 2016 3:03 pm Scris de ony